Photo by Jannis Brandt on Unsplash

Три типи відеоконтенту, які потрібні кожному бренду

Спеціаліст із користувацького досвіду та оптимізації конверсій Марк Д. Холл (Mark D. Hall) написав, які типи відео допомагають брендам збільшити лояльність аудиторії і природним шляхом приводять до продажу. Ми адаптували цей матеріал і пропонуємо вашій увазі.

Оригінал статті тут.

Відео в діджитал-маркетингу перестало бути одним із низки інструментів. Сьогодні це основний спосіб, який підвищує впізнаваність бренду і допомагає отримати конверсії в майбутньому.
Озирніться, і ви побачите, що люди практично скрізь дивляться в свої монітори.
Найбільше переглядів дістається відео в соцмережах і потоковим трансляціям. Окупність інвестицій у відеомаркетінг очевидна, про що свідчать нещодавні статті Smart Insights і Wordstream.

Ось декілька переконливих статистичних даних стосовно відеомаркетинга:

  • Листи з відеороликами отримують на 96% більше кліків, ніж листи без відео.
  • Відео підвищує впізнаваність бренду на 54%.
  • У соцмережах відео поширюється в 12 разів краще, ніж текст і зображення разом узяті.
  • Відео на 157% збільшує органічний трафік із пошукової видачі.

Щоб підвищити впізнаваність бренду і продуктів, вам потрібні відео трьох типів:


  • розповіді про компанії: її історія, цінності, ідеї, які ви несете;
  • персоналізовані відео для кожного сегмента ЦА;
  • ролики про вигоди, які дає клієнтам ваша пропозиція.

Всі вони стануть вам у пригоді на різних етапах комунікації з потенційними клієнтами, щоб інформувати їх, спрямовувати воронкою продажу і допомагати зробити вибір.

Відео про компанію:
що глядачам цікаво знати про вас

Люди купують не просто ваш продукт і не те, як ви цей продукт презентуєте. Вони купують причину, завдяки якій ви робите цей продукт і взагалі займаєтеся бізнесом. Пам'ятайте про це, коли прагнете підвищити впізнаваність бренду (а на глобальному рівні 99% брендів невідомі).

Поясню цю думку на прикладі. Компанії А і В виготовляють салатну заправку. Компанія А весь прибуток від продажу забирає собі, компанія В 20% прибутку віддає на благодійність. При відносно однакових ціні та якості продукту більшість вибере заправку компанії В.

Навіть люди, які зазвичай не жертвують гроші, виберуть продукт В, тому що він дає змогу без жодних зусиль відчути себе «хорошим хлопцем».

У відео з історіями про компанії потрібно розповісти, хто ви є і як себе позиціонуєте. Зробіть це чітко і переконливо і зупиніться.
Цей тип відео — не місце для продажу товарів. Продукту і продажу ви зможете присвятити інші пости або статті, але тут ваша мета — побудувати довіру і більш глибокий особистий зв'язок.
Приклад онлайн-магазину окулярів за рецептами Warby Parker. Історію компанії вони подають вустами співзасновника Девіда Гільбоа.
Гільбоа розповідає, як втратив в аеропорту окуляри і йому довелося заплатити 700 доларів за нові. Незаплановані витрати його дуже засмутили. Пізніше він відкрив власний магазин і при кожній покупці окулярів став безкоштовно передавати ще одну пару тим, що потребують допомоги. Він створив захопливу історію, частиною якої стає кожен покупець.

У цьому ролику Warby також розповідає про функції «віртуальної примірки» на сайті. Це знахідка для людей, які не наважуються на покупку, тому що не можуть уявити, який вигляд окуляри матимуть у них на обличчі.
Цікавий момент: відео з історією бренду не повинні зачіпати нюанси, що стосуються продажу. Але в цьому конкретному випадку розповісти про «віртуальну примірку» було доречно. Тому що ця функція відображає основну ідею компанії — турботу про людей.
Також зауважте, що відео про компанію:

  • не вимагає шикарної графіки або продакшена. Особисте інтерв'ю в форматі дружньої бесіди викликає більше довіри і приємних емоцій, занурює в атмосферу компанії;
  • повинно бути не довше трьох хвилин, інакше велика частина глядачів не додивиться до кінця. Якщо ваша чернетка передбачає довшу історію, переглянете її і розформуйте на декілька коротких роликів.

Для кожного сегмента аудиторії — свої відео

Ролики з історією компанії можуть бути адресовані вашій ЦА в цілому. Але всі інші відео потрібно персоналізувати під інтереси кожного сегмента аудиторії. Тільки так можна встановити глибокий особистий зв'язок із потенційними клієнтами.

Для цього:

  • сегментуйте цільову аудиторію за всіма доступними вам характеристиками;
  • персоналізуйте сценарії з урахуванням інтересів і переваг кожного сегмента.

Не обмежуйтеся сегментуванням за демографічними критеріями. Географія, стать, вік і рівень освіти занадто мало говорять про людину. Набагато важливіше поведінкові фактори. Відстежуйте, що цікавить конкретних користувачів на вашому сайті, на що вони клікають у листах розсилки, в інших маркетингових каналах.

Враховуйте також особу покупця і на якому етапі купівельного циклу він знаходиться.

Ось ланцюжок, який зробить ваші повідомлення більш особистими:

  • Перший лист ґрунтується на джерелі, з якого прийшла людина: чат, веб-форма, контакти, залишені при покупці і т.д.
    У наступному листі згадайте речі, які зацікавили користувача в попередньому повідомленні. Можливо, він клікнув на фото, перейшов за посиланням на статтю тощо.
  • В усіх наступних листах розкривайте теми, якими користувач цікавився в попередньому листі.

Зручно вибудовувати такі ланцюжки за допомогою платформ автоматизації електронної пошти. Інтегруйте їх із вашою CRM, щоб збирати дані персонально про кожного, дізнаватися, як люди мислять, чим цікавляться, як приймають рішення.

Це допоможе готувати для них максимально корисний і актуальний контент.

Заздалегідь зніміть відео для кожної з тем, які збираєтеся піднімати в листах. Так ви не виб'єтеся з графіка розсилок.

Що необхідно пам'ятати під час запису відео для розсилок:

  • робіть їх короткими (менше 90 секунд ідеально);
  • оптимізуйте завантаження відео і швидкість потокової передачі;
  • зосередьтеся на інтересах кожного окремого сегмента аудиторії і на стадії покупки.

Якщо в кожному листі і відео ваш потенційний клієнт зможе впізнати себе і сказати: «Так, це я, а це те, чого я хочу», — ви домоглися успіху.
У сегментованих відео ви все ще не говорите про продаж. На цьому етапі ви чіпляєте увагу користувача, допомагаєте йому розслабитися і відчувати себе комфортно поряд із вами.

Яку цінність
ви несете користувачеві?

Ваш потенційний клієнт дізнався про цінності, які сповідує ваш бренд, відчув себе «своїм хлопцем» поруч із вами. Тепер пора показати, що він отримає, використовуючи ваш продукт або послугу. Це можна назвати продажем, але я віддаю перевагу терміну «вибудовування цінності». Якщо ви зрозуміло поясните вигоди покупця, вважайте, що продукт вже продано.
Цей тип відео показує унікальні переваги вашого продукту. Не технічні особливості або специфікації, а функціональні й емоційні вигоди, які отримає від нього людина.
Використовуйте модель ОПВ (особливості, переваги, вигоди).

  • Особливість — «цей продукт має...»
  • Перевага — «це означає, що...»
  • Вигода — «вам це дає...»

Наприклад, SynchSneakers.com продає інноваційні кросівки зі шнурками, які автоматично затягуються, коли ви взуваєте їх. Формула FAB у цьому випадку має таки вигляд:

  • У кросівок є... автоматичні шнурки, що синхронізуються. Вони ідеально рівномірно затягнуті.
  • Це означає, що... вам не потрібно щоразу вручну зав'язувати взуття.
  • Вам це дає... пару зекономлених хвилин щоразу, коли ви взуваєтесь, і здивування друзів, які побачать це!

Для створення подібних роликів не потрібні фахівці голлівудського рівня. Але аматорські відео, зняті на телефон, не спрацюють. Ролик повинен коротко і наочно доносити глядачеві конкретну думку. Так що для виробництва краще звернутися до професійних сценаристів і продюсерів.
Поширюйте відео всіма своїми каналами. При цьому переконайтеся, що заголовок, опис і метатеги точно відображають тему ролика і аудиторію, якій він адресований. Це допоможе глядачам відбирати найбільш релевантні відео і отримувати хороший користувацький досвід.
У міру того, як ваш бренд ставатиме більш впізнаваним, зростатиме і його конкурентоспроможність. Ви неодмінно побачите, як знизяться ваші загальні витрати на маркетинг і підвищиться рентабельність інвестицій у відео.
Також вам може бути цікаво:
Підписуйтесь на наш контент!
Щомісяця наші підписники отримують цікаві дайджести від діджитал-експертів
Пишіть, дзвоніть — ми дуже любимо спілкуватися:

info@content.ua
+380 (96) 274 32 65
Усі права захищені: Content ® UA
2019