Як просуватися в інтернеті, якщо ви — невеликий локальний бізнес (відео)

Найважливіше з того, що розповіла Євгенія Родіонова
під час свого вебінару.
Євгенія Родіонова
Маркетолог, журналіст, засновник агентства Content.UA
Локальний бізнес теж потребує просування. Неправда, що в ресторанчик у спальному районі всі навколишні мешканці йдуть самопливом, а більше клієнтів взяти ніде. З грамотним просуванням бізнес завжди може дати вам більше.

Але просування локальних компаній має свої особливості. Якщо їх не врахувати, трапляються помилки, фатальні для невеликого бюджету.

Євгенія Родіонова провела вебінар, присвячений цій темі. Якщо вам цікаво просування локального бізнесу, але трансляцію ви пропустили, ділимося з вами записом.

20-хвилинне відео для тих, кому подобається дивитися і слухати. Текстова версія для тих, хто полюбляє читати.
Типові помилки у просуванні локального бізнесу
А тепер про те, як використовувати можливості діджитала для локальних компаній.

Аналізуйте
ваше середовище існування

Конкуренти

Конкуренти — це не тільки ті, хто веде схожий бізнес поруч із вами. Це будь-який бізнес, який вирішує ті ж проблеми клієнта, що й ви.

Конкурентом масажного салону може бути фітнес-центр або б'юті-салон, де є масажисти. Конкурентом магазинчика з екотоварами може бути постачальник фермерських продуктів, який привозить замовлення клієнтам додому. Він до району взагалі ніяк не прив'язаний, і всі замовлення падають йому в Viber.
Виходьте за межі звичних уявлень про конкуренцію і думайте як потенційний клієнт.
Ось у людини відклеїлась підошва на черевиках. Він піде до вашої майстерні чи до іншої, яка поруч із роботою? Або знайде на онлайн-сервісі майстра, який сам приїде за черевиками до нього додому?

Вивчіть усі можливі варіанти, які він може використовувати. І закладіть у вашу пропозицію ту цінність, яка змусить людину прийти саме до вас.

Інструменти
для аналізу ніші

Що потрібно вивчити: який попит на ваші послуги, як він змінюється залежно від сезону чи інших факторів. Які запити люди вводять у пошуковик, коли шукають ваші послуги.

Що вам допоможе?

Google-тренди. Вводьте у пошуковий рядок назву свого бізнесу, наприклад «ремонт одягу». Вказуєте територію — своє місто і період. Дивіться, що, пов'язане з вашим бізнесом, шукають люди, як часто шукають, у зв'язку з чим змінюється попит.

Serpstat. Це інструмент для аналізу ключових фраз. Допомагає зрозуміти, як люди частіше формулюють пошукові запити, що саме шукають. Безкоштовна версія показує до 10 фраз у топі. Це небагато порівняно з повним обсягом запитів, але допомагає скласти картину.
Хочете копнути глибше — використовуйте платну версію сервісу. Або зверніться до SEO-фахівців, які зберуть семантику за вашим напрямком.
У Serpstat також є функція «контент-маркетинг». Вона показує, які запитання люди найчастіше ставлять у зв'язку з вашим бізнесом. Це зручно для створення релевантного і корисного контенту.

SimilarWeb. Інструмент для аналізу конкурентів. Щоправда, він актуальний, тільки якщо у конкурентів є сайт із більш-менш помітним трафіком. Але знову-таки, аналізувати потрібно не тільки прямих конкурентів, але й компанії з паралельних ніш.

Google-аналітика. Обов'язково встановіть її, щоб відстежувати всі показники вашого бізнесу.

Інструменти просування
для локального бізнесу

Сайт

Це головний елемент довіри. Вибираючи, до кого звернутися, люди, передусім, гуглять варіанти. І набагато більше довіряють компаніям, про які знаходять достатньо інформації.
Локальні бізнеси часто нехтують створенням сайту. Вважають, що «їх і так усі навколо знають».
Але те, що людина часто бачить вашу вивіску, не означає, що вона прийде до вас за послугою. Для прийняття рішення їй потрібно набагато більше інформації.
Крім того, сайт — це трафік. Із його допомогою ви можете приводити до себе людей із інтернету, а не тільки з вулиці. Але односторінкові сайти-візитки не приваблюють органічний трафік. Для кожної послуги на вашому сайті повинна бути передбачена посадкова сторінка. Контент на сторінках повинен містити ключові запити і повністю відповідати на них.

Google Map
Безкоштовний спосіб просування, корисний і зручний для локальних компаній.

Створення облікового запису в Google My Business потребує буквально трьох хвилин. Ви відзначаєте на мапі адресу, за якою знаходиться ваш салон або майстерня. І люди, які шукають інформацію про вас або вашу послугу в певній локації, будуть бачити цю мітку, заходити в ваш акаунт, читати і залишати відгуки.

Подбайте, щоб відгуки були позитивними. Мова не про те, щоб розмістити фальшиві коментарі, а про те, щоб зробити якісний сервіс і стимулювати відвідувачів розповідати про свої враження.

Таргетинг у соцмережах

Підписники вашої бізнес-сторінки в соцмережах бачать лише деякі публікації. Алгоритми працюють так, що людина бачить у стрічці пости авторів, яких він найчастіше лайкає. Але будемо відверті: люди рідко лайкають пости брендів.

Платне просування публікацій дасть сторінці активність, допоможе вийти за межі існуючої аудиторії. Але важливо правильно встановити налаштування таргетинга. Локальному бізнесу потрібно таргетуватися географічно і за інтересами людей.

Із географією все зрозуміло: це ваше місто/район. Із інтересами користувачів складніше. Люди, які, скажімо, хочуть потрапити на масаж, не будуть лайкати всі масажні салони або статті про масаж. Але вони можуть цікавитися здоровим способом життя, правильним харчуванням та іншими пов'язаними темами.
«Піймавши» свою вузьку аудиторію, ви зможете отримувати чудовий зворотний зв'язок. Люди можуть навіть не купити у вас нічого, але за їхніми запитаннями і поведінкою ви зрозумієте, що цікавить потенційного клієнта, з якими складнощами він стикається, які заперечення у нього є.
Важливий момент. Локальному бізнесу в соцмережах важливі не охоплення і лайки, а комунікація з кожною конкретною людиною. Тому потрібно зорієнтувати пости на вузьку аудиторію і багато експериментувати з аудиторією, текстами, закликами, картинками. Тільки так можна зрозуміти, що глибше чіпає вашу ЦА.

Так, це все бюджети. Але це ще й інформація. Причому інформацію ви отримаєте навіть від реклами, яка «не спрацювала».

Контекстна реклама

Налаштовувати кампанії, підбирати ключові слова, відстежувати результати — це ювелірна робота. Наші фахівці з PPC на старті щогодини-дві відстежують перебіг кампанії, корегують налаштування. Але ви також можете звернутися до інших компаній, які займаються PPC менеджментом для малого бізнесу.
Іноді спливають абсолютно неочевидні речі: наприклад, якийсь ключ приводить нецільовий трафік, тому що так називається популярний молодіжний серіал. Тому, щоб не злити даремно гроші, контекстну рекламу краще довірити професіоналу.

Кроссмаркетинг

Цікава активність, яка допомагає заощадити гроші на рекламу і привести нових людей. Суть у тому, щоб партнеритися з компаніями, які не конкурують із вами прямо, але працюють зі схожою аудиторією.

Наприклад, у вас фітнес-центр, а поруч є ресторан здорового харчування. Внаслідок проведення спільних активностей ви отримуєте частину аудиторії ресторану, а ресторан — частину вашої. А аудиторія отримує нову послугу в сфері своїх інтересів. Так що всі у виграші.

Ця стаття розпочалася з перерахування помилок, яких припускаються в просуванні локальні компанії. Але головна помилка просування — це не просуватися зовсім.

Якщо вашого бізнесу в інтернеті немає, можна вважати, що його немає взагалі. Тому що клієнт буде шукати вас у мережі, навіть якщо ваш заклад знаходиться в сусідній будівлі. Тому включіть інтернет-просування до вашого бізнес-плану, проконсультуйтеся з фахівцями, щоб не злити бюджети даремно.

Також вам може бути цікаво:
Інші статті
Підписуйтесь на наш контент!
Щомісяця наші підписники отримують цікаві дайджести від діджитал-експертів
Пишіть, дзвоніть — ми дуже любимо спілкуватися:

info@content.ua
+380 (96) 274 32 65
Усі права захищені: Content ® UA
2019