Хвилини користі — століття шкоди

Що робити з пластиком і як врятувати планету від себе
Минулого року на берег Іспанії викинуло тушу кашалота. В його шлунку та кишечнику виявили 29 кілограмів пластику: пакети, шматки рибальських сіток і навіть пластмасову каністру.

На початку 2019 року світ здригнувся від ще однієї звістки: Віктор Весково, який досліджував дно Маріанської западини, знайшов там не тільки морських істот, а й пластиковий пакет.

Ці два випадки ілюструють екологічні наслідки епохи масового споживання — наші водойми забиті сміттям: пластиковими пляшками та поліетиленовими пакетами.

Якщо з усього українського сміття зробити гору, то вона вийде 20 км у діаметрі і 10 км заввишки. Це вище, ніж Еверест.
Гора з пластику сама себе не зробить, погодьтеся. Всі ми розуміємо — треба щось змінювати. Нехай ми не можемо вирішити проблему глобально, але можемо й повинні переглянути свої звички.

Почати вирішили з себе.

13 серпня агентству Content.UA виповнилося 4 роки. У травні, коли почалася підготовка до заходу, ми дізналися про пакет, знайдений у Маріанській западині. Ось тоді ми одразу визначилися з концепцією — вона повинна бути «зеленою». Усвідомлений корпоратив: із користю, про еко-свідомість і з глобальною місією.
Наша інфографіка з екопорадами на кожен день
Готуючись до «зеленого» дня народження, ми знайшли нову для себе інформацію. Ділимося нею в цій статті.

Як навчитися усвідомленому споживанню

Було би круто, якби в Україні існував стартап на кшталт Glovo — кур'єри, які приїжджають, щоб забрати сміття, і відвозять його до сортувальної станції. Але поки такого стартапу немає, доведеться докласти трохи більше зусиль.

Спочатку може бути складно: розуміти типи скла, пластику тощо. Але ви можете трансформувати «перешкоди» у гру, де діють свої правила, покарання та винагороди. Такий собі сміття-квест, тільки постійний і з відкладеним у часі головним призом.
  • Купіть або змайструєте домашні контейнери для сортування сміття.
    Нехай це будуть неодмінно красиві контейнери, які шкода псувати. Зробіть на них наліпки з інструкціями (їх можна придбати тут). Такі наліпки допоможуть вашим близьким швидко розібратися з призначенням кожного контейнера.
  • Надихніть сім`ю за допомогою бонусної програми
    Оскільки рідні можуть поставитися до вашої ідеї без особливого ентузіазму, заохочувати їх доведеться також в ігровій формі, пропонуючи бонусні програми. Це може бути улюблений домашній пиріг як винагорода за правильно відсортоване сміття протягом тижня.
  • Продовжуйте грати, роблячи покупки
    Далі гра продовжується, коли ви збираєтеся до супермаркету. У списку покупок зробіть спеціальні позначки навпроти товарів, що містять пластик або мають поліетиленове пакування. Подумайте, як уникнути цієї покупки, чи існують альтернативи.
Поки уряд не фінансує переробку сміття, наше завдання — звести до мінімуму його споживання.

Хороша новина в тому, що людям, які живуть в Україні, набагато простіше відмовитися від пакетів, ніж жителям США чи Європи. У нас дуже багато продуктів можна купити на вагу.
  • Обзаведіться багаторазовими сумками та авоськами
    Наступний важливий реквізит церемонії походу до супермаркету — кольорові авоськи для зважування та екосумки. Коштують вони дешево і до того ж позбавляють від засилля нескінченних пакетиків у будинку (привіт пакету з пакетами!). Ви їх просто не приносите з магазину.
До речі, одним зі способів винагороди в сміттєвій грі можуть стати екоподарунки самому собі. Ось кілька посилань та ідей для натхнення:

Справжній екокапіталістичний проєкт «Зелений птах» створює товари, які можна переробляти. З асортиментом екоштук можна ознайомитися в їхній крамниці.

Іще один чудовий екопроєкт — OZERO — магазин zero waste, в якому можна не тільки придбати товари для життя без сміття, а й отримати нові знання про навколишній світ.

Екопроєкт Effa займається біорозкладними одноразовими зубними щітками. Не виключено, що вже зовсім скоро під час візиту до стоматолога чи відпочинку в готелі ви побачите їхню одноразову щітку. До того ж не традиційну, а екологічну.

Чи знаєте ви, що одну тонну пшеничних висівок можна перетворити на 10 000 тарілок або мисок? Саме цим і займається польська компанія Biotrem, яка нещодавно відкрила представництво в Україні. Біорозкладний одноразовий посуд можна купити тут.

Кілька слів про те, як підготувати сміття до сортування

Насправді сміття — цінний ресурс. Але тільки якщо він переробляється.

На звалищі він перемішується і стає непридатним для повторного циклу. На те, щоб його відмити, витрачається багато води, тому переробники часто купують відсортовану сировину з Європи, наприклад.

Почитайте, як підготувати сміття до переробки в інструкції, опублікованій на БЖ.

А ще ви можете встановити застосунок «Сортуй». Завантажити його можна з App Store та Google Play.
Основні функції застосунку «Сортуй»
  • визначає тип сировини;
  • розповідає про особливості сортування окремих видів сміття;
  • знаходить найближчу станцію сортування та прокладає до неї маршрут;
  • пропонує на вибір універсальні правила сортування чи адаптовані до вимог станцій «Київвторресурси» та «Україна без сміття»;
  • повідомляє про зміни сортування.
Тут можна знайти пункти прийому пластику і не тільки
На жаль, у Києві не в усіх житлових будинках є контейнери для роздільного збору сміття. Тому, щоб усе-таки здати відходи цивілізовано, потрібно відвезти їх самостійно до пунктів прийому.

Найбільша станція сортування відходів No Waste Ukraine знаходиться в Києві за адресою Саперно-Слобідська, 25/4 (станція метро «Деміївська»).

Вона з'явилася завдяки громадській організації «Україна без сміття», яка вже чотири роки займається сортуванням відходів.
Коли ми шукали інформацію про пункти прийому, знайшли діамант у сміттєвій темі — Google-карту «Куди здати відходи в Києві» від видання «Велика епоха».

Там зібрані адреси пунктів прийому старих речей, батарейок, ртутних ламп, термометрів, пляшок, акумуляторів і пластику. В описі кожного пункту — детальна інформація про відходи, що приймаються.
На цьому поки все.

Якщо під час читання матеріалу у вас з'явилися ідеї або ви хочете поділитися еколайфхаками та матеріалами з теми, напишіть на пошту: ponomarlera@content.ua

Давайте поширювати інформацію про екоформації, підтримувати екоініціативи та створювати кращий світ довкола.

Все буде ЕКО! Тукан знає :-)

Підписуйтесь на наш контент!
Щомісяця наші підписники отримують цікаві дайджести від діджитал-експертів
Пишіть, дзвоніть — ми дуже любимо спілкуватися:

info@content.ua
+380 (96) 274 32 65
Усі права захищені: Content ® UA
2019